Президентът Алберто Фернандес беше обвинен в заплаха към прокурора, съобщи АП.  Причина беше

...
Президентът Алберто Фернандес беше обвинен в заплаха към прокурора, съобщи АП.  Причина беше
Коментари Харесай

Обвиняват арженстинския президент в заплаха към прокурор

Президентът Алберто Фернандес беше обвинен в опасност към прокурора, съобщи АП. 

Причина беше коментарът му, че се надява прокурорът, който води развой за корупция против вицепрезидента Кристина Фернандес де Кирхнер, да не се самоубие, както преди години направи различен прокурор, откакто е повдигнал обвинявания против нея.

Основната опозиционна коалиция, Обединени за смяна, дефинира изказванията на Фернандес като " завоалирана заплаха срещу персоналната сигурност на федералния прокурор ". Някои политически водачи споделиха, че ще изискат обвинявания против него.

Алберто Нисман умря от огнестрелна рана през януари 2015 година, ден преди да показа доказателства срещу тогавашния президент Кристина Фернандес, която той упрекна в скрит план с Иран за прикриване на хипотетичното му присъединяване в бомбен атентат през 1994 година на еврейски общински център в Буенос Айрес, при който починаха 85 души.

Съюзниците на някогашния президент настояха, че Нисман се е самоубил. Но опозицията от дълго време твърди, че той е бил убит или е бил подтикнат да се самоубие.

В телевизионно изявление в сряда вечерта, Фернандес твърдо отбрани вицепрезидента.

Припомняме, че по-рано тази седмица федерален прокурор в Аржентина прикани Кирхнер да излежи присъда от 12 години затвор по обвинявания в корупция.

Той също по този начин прикани на Кирхнер да бъде неразрешено да заема обществени длъжности в бъдеще.

Кирхнер, която има по-високо равнище на имунитет за двойната си роля на началник на Сената, от дълго време отхвърля да е направила непозволени дейности, критикувайки обвиняванията като политически стимулирани. Тя ще приказва във вторник, с цел да се отбрани против настояването за присъда.

Малко евентуално е Кирхнер да получи затвор в близко бъдеще.

Все отново обвиняването евентуално ще разпали политическото напрежение в нация, която към този момент е изправена пред тежка икономическа рецесия на фона на разграничена ръководеща коалиция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР